Kompozit híd

Share/Save

A kerámia, de még inkább a zirkónium hidak alternatívája a kompozit híd.

 

 
Alkalmazási lehetőségek: 1-2 fog hiányának pótlása. (max 4 fog pótlása az alsó metszőfogak esetén)
 
Előnyei:
 
  • Fémmentes, tehát a fényt teljesen átereszti, mint a saját fogak, illetve a zirkónium pótlások. (A fém-kerámia/porcelán pótlásokra jellemző szürkés széli terület, és a természetellenes fénytörés ebből adódóan nem jelentkezik.)
  • Fémmentes, tehát a fémekre(nikkel, króm, stb) allergiás betegeknél is alkalmazható, és nincs szükség a drága aranyból készült fémvázakra, ill a szintén költséges zirkónium pótlásra.
  • Mivel egyáltalán nem kell a hiány melletti szomszédos fogakat lecsiszolni, ezért alig jár ép foganyag feláldozásával. Tömött fogak esetén a szomszédos fogakból általában elég csak a régi tömést eltávolítani, de ép fogakba is csak egy fél gyufafejnyi üreget kell alakítani az üvegszálas megerősítés befogadására. (A hagyományos porcelán/zirkónium hidaknál a szomszédos fogakról körkörösen és a rágófelszínről 1,5-2,5 mm-t kell lecsiszolni, ami térfogatilag a fogkorona anyagának több, min 50%-os elvesztését jelenti.)
  • A fogorvos készíti a szájban, így a többi foghoz, és a környezethez jobban tudja illeszteni mind színben, mind formában (A kerámia hidat a fogtechnikus egy gipsz mintán egy sematikus fogszín alapján -pl: A2 – készíti)
  • A kompozit híd szomszédos fogakon támaszkodó szélei  a fogfelszínnel szintbe vannak polírozva, így nincs peremük. (A porcelán/zirkonium híd koronáinak van egy  minimális széli vastagsága, mely felragasztás után egy peremként jelentkezik, ahol lepedék felhalmozódást, és ezáltal ínygyulladást, illetve szuvasodást okozhat.)
  • Rögtön elkészül (1-3 óra alatt) - a fogorvos készítiel a beteg szájában lenyomat és fogtechnikus igénybevétele nélkül.