Csapos fog

Share/Save

 

 
Ha egy fog koronája teljesen elpusztult, vagy nagyon meggyengült, akkor  nem képes megtartani a belehelyezett tömést, vagy a rárakott koronát.
 
Ilyen esetben a fog megmaradt részét – a gyökeret kell felhasználni az újáépített korona rögzítésére. 
 
A gyökértömött fog gyökércsatornájából eltávolítjuk a gyökértömés 2/3 részét, úgy hogy csak a gyökércsúcsi 1/3 maradjon meg. Ezután a gyökércsatorna így kialakított üregébe egy csapot ragasztunk, amelynek a hiányzó koronai rész helyére nyúló része tartja aztán meg a hozzáépített koronai rekonstrukciót.
 
A csap lehet fogtechnikus által készített fém, vagy zirkonium csap, illetve gyári zirkónium, vagy üvegszálas csap. 
 
Mi az üvegszálas csapot javasoljuk betegeinknek (Bár a többi lehetőséget is választhatják).
 
Az üvegszálas csap előnyei: a foggal azonos rugalmasságú, nem törik, és nem töri, repeszti el a fogat, valamint fogszínű és fényáteresztő.
 
Az üvegszálas csapot beragasztás után körbeépíthetjük kompozit csonkfelépítéssel híd alatti pillérnek, vagy ha amúgy nem kellene hidat készíteni, akkor kiépíthető egyből fogformára is: ez a csapos kompozit fogfelépítés (A képek ezt mutatják ezen az oldalon.)
 
Csapos fogfelépítést gyakran készítünk sürgősségi jelleggel is. Letört gyökértömött fog esetén ez a legkézenfekvőbb megoldás: 1 óra alatt elkészíthető a végleges, tartós esztétikus fogfelépítés.