A fogfehérítés

Share/Save

 

A fogfehérítés mindig valamilyen peroxidot tartalmazó anyaggal történik, mint a hajszőkítés.
 
Az O atom oxidálja a szerves, elszíneződést okozó anyagokat, míg a  főként szervetlen anyagokból álló fogzománcot különösebben nem károsítja. (Mivel a haj szerves anyagokból áll, azt jelentősen károsítja a szőkítés, bár a haj viszont újból kinő.)
 
A fehérítés alapvetően egy kozmetikai beavatkozás. Az elszíneződés fajtájától, eredetétől is nagyban függ a siker mértéke. Vannak esetek, amikor nagyon jelentős fehéredést lehet elérni, de az esetek jelentősebb részében mérsékelt csak a siker. Néhány árnyalatot fehéredik csak a fog, és túlzott elvárások esetén ez csalódottsághoz vezet.
 
Több „lámpás” fehérítő módszer is létezik, de ezek is ugyanúgy peroxiddal fehérítenek, és a lámpa csak fokozza elméletileg a fehérítő hatást. Természetesen mindenki a maga által használt módszerre esküszik. 
Én magam -több lámpás és nem lámpás, otthoni és rendelői fehérítő módszerrel végzett fehérítés eredményének megtekintése után – úgy látom, hogy nagy különbség a különböző módszerekkel elért eredmények között nincsen. Rendelőnkben ezért inkább a költségkímélőbb módszereket szorgalmazzuk, és nem erőltetjük a drága lámpás fehérítést. Azonban igény esetén lámpás fogfehérítésre is van lehetőség.
 
Fontos tudni, hogy csak a saját természetes fog anyagát tudjuk fehéríteni, a koronák, tömések, felépítések színe nem változik a fehérítés során. Ezért ha igény van a fehérítésre, azt a kezelések elején célszerű elvégezni, és a fehérítés után a színben eltérő koronákat és töméseket a fehérített fogszínhez illeszkedőkre kell  cserélni.
 
Hivatkozások: