Implantátum

Share/Save

 

A foghiányok pótlásának 3. lehetősége az implantáció.
 
Ez általában a legdrágább lehetőség, de ez esetben nem kell a szomszédos fogakat lecsiszolni, illetve kivehető fogsorral sem kell küzdeni: „szinte visszakapjuk a saját fogainkat”
 
Az implantátumok anyaga legtöbbször titán. Ma általában csavar implantátumok kerülnek behelyezésre.
 
A legszerencsésebb lenne minden hiányzó fog helyére implantátumot rakni, de általában a hiány híddal történő pótlásához minimálisan szükséges implantátum kerül csak beültetésre. (Anyagi okok, és sokszor a vékony csont miatt.)
 
Az állkapocs csont azon területeire lehet implantátumot helyezni, ahol elegendően nagy a csont vastagsága az implantátum befogadására. Ha nincs ilyen hely, akkor csontpótlásra van szükség, ami saját csonttal, vagy szintetikus műcsont granulátummal történik. (Ez azonban jelentősen megnöveli a költségeket, és hónapokkal megnyújthatja a kezelés végét)
 
A beültetés helyi érzéstelenítésben történik. Az implantátumnak az orvos kifúrja az állkapocscsontban a megfelelő mélységű és szélességű üreget, majd becsavarja az implantátumot a helyére. 
 
Az implantátum „csak” egy műgyökér. Mint a saját fognál, ha a korona elpusztult (Letört, vagy elszuvasodott) a gyökérre egy új koronát kell csappal felépíteni.
Az implantátumnál a csapnak az implantátum felépítmény felel meg, és arra kerül aztán a korona, vagy a híd.
 
Különböző implantátum gyártmányok, márkák vannak. Ezek között a rendszer kiforrottságában, a csontba kerülő rész felületkezelésében, a csavarmenetek kiképzésében, az implantátum és az implantátumfej közötti kapcsolatban vannak a leglényegesebb különbségek. 
Az árak is ezt tükrözik. (Mint az autóknál, csak ott az átlagember is tudja, miért kerül jóval többe egy Audi egy Ladánál). Az egy árkategóriába eső implantátumok  hasonló tudással rendelkeznek. Az egyik legdrágább, legrégebbi, legnagyobb tapasztalattal rendelkező gyártó pl. a Nobel.
 
Hivatkozások: