Esetbemutatás - Réses fogazat helyreállítása kompozit héjakkal

Share/Save

A múlt héten egy réses fogazattal rendelkező beteg keresett fel bennünket.

A fiatal hölgy számára esztétikai problémát jelentettek a fogai között található 1-1.5 mm-es rések.
Az alsó fogsorban történt pár évvel ezelőtti foghúzás miatt a jobb alsó első fogai között a rés folyamatosan nőtt. Ezek a fogak folyamatosan mozdultak hátrafelé a kihúzott fog helyén keletkezett rés irányába.
Fogszabályozásra előzőleg nem került sor, de ez önmagában nem is oldotta volna meg a problémát, hiszen a fogak alakja is kedvezőtlen volt.
Koronákat, vagy hidat készíttetni szintén nem akart, nem akarta lecsiszoltatni az eddig ép fogait.
 
A problémája megoldására kompozit héjakat javasoltunk. Ilyenkor csiszolás nélkül, a fogfelület előkezelése után rétegről rétegre épül ki az új fogforma. 
 
Az eredeti állapot: 
 
 
 
A következő képeken a 4 felső  középső fog kompozit héjjal történt felépítése utáni állapot látható:
 
 
 
Mivel a középső fogak túlzottan befelé álltak,és emiatt folyamatosan töredezett az élük az évek során,  ezért egy kissé változtattunk az újonan felépített fogak állásán, és a normális fogálláshoz közelítő állapotra törekedtünk.
 
A fogak állásszögének változása jól látszik az oldalról készített (profil) képeken: 
 
 
 
A következő (második) alkalommal az alsó foghiány bepótlása történt.
 
Implantációt a műtéti kellemetlenségek, és a magas költségek miatt, kivehető fogpótlást az azzal járó kellemetlenségek miatt, hagyományos hidat a fogak lecsiszolásának szükségessége miatt nem akart a beteg.
Üvegszállal megerősített szájban készülő (direkt) kompozit hidat javasoltunk. A hiány előtti és mögötti fogakból a régi töméseket eltávolítottunk, és minimális foganyag kifúrása után a keletkezett üregekbe beragasztottuk az üvegszálas erősítést, majd arra felépítettük rétegről rétegre a hiányzó jobb alsó 6-os őrlőfogat. Ezzel együtt a hiány előtti és mögötti üregeket is zártuk inlay szerű felépítéssel.
 
A közvetlenül a szájban elkészített üvegszálas kompozit híd: 
 
 
 
A 3. alkalommal az alsó frontfogak réseinek zárása történt. Mivel a fogak a jobboldalon már észrevehetően hátrébb mozdultak, ezért arra kellett törekedni, hogy a helyreállítás során visszaállítsuk az elvesztett szimmetriát is.
 
Az utolsó képeken összehasonlítjuk az eredeti állapotot az elkészült végeredménnyel:
Veneers